En himmelsk märgpipa…

… lagade jag till häromdagen, med närproducerat kött från Björksättra gård i Huddinge. Så enkelt, så lätt och så fantastiskt gott. Servera med kokt potatis, gräddsås och klassiska tillbehör eller, som jag gjorde, med gräddstuvad svartkål. Det här räcker till 4 hungriga personer!

Rödvinsbräserad märgpipa i ugn

1 kg märgpipa
salt, svartpeppar
smör att bryna i
några kvistar färsk timjan
2-3 dl rödvin

Gör så här: Smält smöret i en stekpanna. Skölj och torka av köttet och salta och peppra runt om. Lägg köttet i pannan och bryn på båda sidor. Lägg över i en ugnsfast form och häll över det mesta av vinet. Lägg några timjankvistar i formen.

Tillaga mitt i ugnen på låg värme, 125-150 grader. Efter ca 2 1/2 – 3 timmar är köttet mört och gott. Ta ut ur ugnen och svep in köttet i ugnsfolie en stund medan du fixar tillbehören. Skiva sedan köttet i tunna skivor.

Vill du ha potatis och klassiska tillbehör till blir det gott att servera en gräddsky till. Koka då upp stekskyn med lite grädde, och eventuellt någon tesked maizenaredning, och smaka av med salt, peppar och en knivsudd socker.

Gräddig svartkål

Jättegott till alla slags kött-och korvrätter!

1-3 msk smör
1 finhackad gul lök
1 stånd svartkål (savoy- eller grönkål går också bra), hackad i strimlor
1 dl grädde
1 1/2 dl riven parmesan

Gör så här: Fräs lök och kål i smöret tills löken blir genomskinlig. Häll i grädden och låt puttra på svag värme i 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner riven parmesan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s