Närproducerat – långt från det smaklösa industriella…

Idag har vi varit på Pullans hönseri och införskaffat härliga ägg samt en påse fantastiskt goda tomater från Norrängens trädgård. I gårdsbutiken säljer man nämligen inte bara ägg utan också produkter från andra småskaliga producenter – allt från grönsaker och potatis till olika slags sylt och inläggningar, kött, korv och burgare.

Själv blir jag särskilt varm i hjärta och själ av det härliga ljudet av kacklande höns som strosar omkring på gården och njuter av höstsolen, långt från de instängda hönsfabrikernas elände. Och jag tänker att det är så här det ska vara – det är så här hönor ska leva, fria och lyckliga, med tillgång till både inne- och utevistelse.

Det finns gott om småskaliga och helt fantastiska lantbrukare i Sverige idag. Efter att stordriften så när slog ihjäl hela landsbygden under några decennier från 30-talet och framåt har nu allt fler människor fått upp ögonen för lantbruksdjurens rätt, men också för att det småskaliga, omtänksamma lantbruket också påverkar smaken på produkterna. När jag äter de här tomaterna, som odlats helt giftfritt, så smakar de precis som de tomater min morfar odlade i liten skala, och som jag åt som frukt på sommaren.

Den smaken kan man aldrig få på de tomater som säljs i butik, och som forslats mil efter mil innan de når konsumenten – inte på de svenska tomaterna heller, om jag ska vara ärlig, för de är så hårt drivna att de tappar smaken. Och det är samma sak med äggen, köttet, och allt det andra.

Så du som ännu inte har upptäckt närproducerat, kolla upp vad som finns att tillgå just där du bor. Du kommer inte att ångra dig!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s