Polkagrisens dag den 20 april

Idag firar vi Polkagrisens dag – en klassisk svensk karamell som är en del av vårt kulturarv. Men hur startade det?

Det var 1859 som Amalia Eriksson i Gränna fick tillstånd att bedriva sockerbageri och tillverka karameller och hon blev den första att tillverka polkagrisar. Det gjorde hon till en början i ett tidigare tullhus vid en av stadens infarter, och det dröjde inte länge förrän godiset rönte så stor popularitet att hon fick flera efterföljare.

Polkagrisar görs av vatten, socker, pepparmintsolja (eller -arom), glukos och ättika. Den mest klassiska varianten är förstås de rödvita stängerna och klubborna men idag finns även andra varianter. 

Namnet ”polka” kommer, som man kan anta, från dansen med samma namn – den var mycket populär just vid denna tid. Men varför gris? Jo, gris var faktiskt ett ord för karamell i den äldre svenskan. Och många herrar tog med sig ”grisar” till danstillställningarna, för att bjuda damerna på, så namnet är inte så långsökt som man kanske kan tro.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s