Ratatouille – sydfransk grönsaksgryta

Ratatouille lagar jag ofta, särskilt när jag har grönsaker som börjar bli lite lätt vissna. Det finns hur många recept som helst att tillgå – här är ett annat som jag brukar använda – men det brukar ingå tomater, aubergine, paprika och vitlök samt örter av olika slag. I övrigt är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna!

Ratatouille

1 röd lök
1 gul lök

4 vitlöksklyftor
800 g aubergine
2 röda paprikor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 1/2 grönsaksbuljong eller, om du vill ha lite festligare ratatouille, vitt vin
1 burk krossade eller passerade tomater
salt och svartpeppar
2 tsk torkade örter, t ex timjan eller oregano

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan. Grovhacka auberginen och paprikan. Fräs löken mjuk i hälften av oljan på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. Tillsätt resten av oljan och lägg i aubergine och fräs i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt paprikan, tomatpuré, buljong, lagerblad och de krossade tomaterna. Låt grytan puttra på svag värme ca 30 minuter och krydda sedan med örtkryddorna. Smaka av med salt och peppar och servera, gärna med ett vitt bröd, eller som tillbehör till kött eller fisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s