Visst kan klotter vara konst!

Vad är egentligen skillnaden mellan klotter och konst? Den frågan har jag ställt mig många gånger, inte minst eftersom jag ju bor i ”orten” där det klottras en hel del. Var går gränsen liksom?

Jag tycker det handlar om två saker. Först och främst om vad det är som klottras. Är det snygg och genomtänkt graffiti så är det konst i mina ögon. Men är det en massa taggar, siffror och annat trams så är det klotter. Sen handlar det också om var det klottras någonstans. För mig spelar det ingen roll hur snygg och välgjord en graffitimålning än är om den är målad på fel ställe och i fel sammanhang. Sprayar man ner ett kulturmärkt hus så kvittar det hur tjusigt motivet är – det är fel plats och fel sammanhang och respektlöst mot kulturarvet. Men om man målar en trist betongmur någonstans, eller en sunkig container är det ju en helt annan sak – då kan det lysa upp ett helt område och sprida både glädje och värme.

Problemet med klotter är också att det kan vara jäkligt svårt att få bort. För några år sen var det några typer som hade klottrat ner fasaden på vårt hus och det krävdes en rejäl klottersanering. Det är både tidskrävande och svårt om man inte vet hur man ska göra och då är man rätt tacksam för att det faktiskt finns företag som är specialiserade just på sånt och kan sin sak. För vem vill ha en klottrares ”tagg” sprayad på sitt hus? Inte jag i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s