Luftig ugnsomelett med en härlig stuvning

Omelett är en underbar maträtt, som kan tillagas på så många sätt och varieras i det oändliga. Ibland blir jag sugen på en riktigt luftig och fin ugnsomelett, som den här. Nedan finns också förslag på två goda stuvningar som passar att fylla omeletten med.

Luftig ugnsomelett

Den här goda omeletten täcker jag gärna med en stuvning – vilken sort får humöret avgöra. Ibland blir det svampstuvning, ibland stuvning med sparris och ibland krabb- eller räkstuvning. Lika gott oavsett. Tänk på att laga stuvningen först, så att omeletten kan serveras direkt. Om du hellre vill servera omeletten naturell, med sallad och bröd, så blir även det jättegott.

8 ägg
1/2 dl grädde
Salt, peppar
Smör att smörja formen med

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dela äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna hårt. Blanda äggulorna med grädde, salt och peppar och vänd varsamt ner dem i äggvitorna.  Häll smeten i en smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 30 min, fyll med stuvning och servera genast med sallad och bröd.

Krabbstuvning

2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska – krabbspad, grädde, mjölk
1/2 tsk salt
1 knivsudd strösocker
1 burk krabbkött, eller 1 1/2 kokt 
(3-4 msk finklippt dill)

Gör så här: Fräs mjöl och smör, tillsätt vätskan lite i sänder (om du använder krabba på burk, så använd spadet). Rör tills stuvningen är slät och koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns vid.

Tillsätt krabbköttet (hacka om du använder kokt kött i större bitar) och tillsätt eventuellt dill, om så önskas. Låt stuvningen få ett hastigt uppkok och smaka sedan av med salt och peppar.

Svampstuvning

400 g färska champinjoner eller annan svamp
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl svamp- eller grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt, peppar, 1 knivsudd socker samt lite soja

Gör så här: Hacka svampen och fräs i smör. När det mesta av vätskan kokat bort pudrar du över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde och smaka av med salt, peppar, en aning socker samt soja. Låt puttra i ca 15 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s