Tulpanens dag den 15 januari

Idag är det tulpanens dag. Och om någon snittblomma förtjänat en egen dag här i Sverige så är det väl just tulpanen, som är så älskad av så många! Jag kan inte se mig mätt på dessa krispiga, färgstarka skönheter och ruinerar nästan mig själv så här års eftersom jag inte kan låta bli att köpa. Idag blev det gula och brandgula som jag satte ihop till en vacker bukett i den gamla tulpanvasen som jag fått från svärmor. Underbart!

Tulpanen kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Till Europa kom trädgårdstulpanen från Osmanska riket på 1500-talet. På 1600-talet blev de extremt eftertraktade, i synnerhet i Nederländerna, och en hänsynslös spekulationsmarknad tog fart. En enda tulpanlök kunde i extrema fall inbringa summor på flera tusen gulden (nästan en tredjedels årslön). En riktig finansbubbla, med andra ord, som givetvis sprack. Men fortfarande är tulpanerna starkt förknippade just med Nederländerna, och där anordnas varje år tulpanfestivaler.

Det är ingen som riktigt vet när tulpanen kom till Sverige men den förste osm dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d ä, som tagit med sig frön och tulpanlökar från en resa till Nederländerna. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala. Och allra populärast vid den tiden var polkagrisrandiga, enkelblommande tulpaner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s