Fish and Chips

En av mina favoriträtter i det engelska köket är Fish and Chips. Frasig friterad fisk med pommes – gärna maltvinäger till, och gärna också gröna ärter. Faktum är att den engelska pubmaten har blivit mycket, mycket bättre med åren. Numera är engelsmännen (med rätta) stolta över sitt kök och det går att få en riktig festmåltid på i stort sett vilken pub som helst. Och vill man göra Fish and Chips hemma så går det alldeles utmärkt att göra det själv, att fritera är inte så svårt som man kan tro!

Fish and Chips

Det enda som kan vara lite knepigt med det här är att man förstås vill servera både fisk och pommes nyfriterade. Två grytor behövs alltså – och två lock ifall oljan fattar eld, förstås – och möjlighet att hålla kolla på båda samtidigt. Alternativet är att fritera fisken först och hålla den varm i ugnen medan man friterar potatisstavarna.

600 g vit fiskfilé, t ex kolja eller torsk (kolja är min favorit)
8-10 potatisar av fast sort

Frityrsmet

2 dl vetemjöl
1 msk maizena
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl ljus öl (pilsner eller lager)

5 dl smakneutral matolja till fritering av fisken + 5 dl till fritering av potatisen

Gör så här: Blanda nästan allt vetemjöl med maizena och bakpulver i en skål. Häll ner ölet i mjölblandningen och salta och peppra. Rör om och låt svälla 20-30 minuter.

Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter. Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i frityrsmet. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.

Potatisen ska friteras två gånger. Skala och skär den och lägg i kallt vatten. Låt rinna av väl och torkas med hushållspapper eller ännu hellre en ren kökshandduk.

Hetta upp oljan till 175 grader. Fritera potatisen i två omgångar – första gången ska den bara få en aning färg och bli lite gul. Ta upp och låt rinna av.

Hetta upp oljan till 200 grader och fritera potatisen ännu en gång. Nu ska den bli knaprig och gulbrun snabbt. Ta upp, låt rinna av och salta. Servera genast, gärna med remouladsås, ärter (kokta eller kokta och mosade) och en citronklyfta.

En enkel och god remouladsås kan du göra på följande enkla vis: Blanda 2 dl creme fraiche med 2 msk majonnäs och 3-4 msk bostongurka. Rör ner 2 msk kapris och 2 msk hackad persilja och smaksätt med salt, peppar och en gnutta currypulver.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s