Fish and Chips på svenska

För den som tycker det är lite krångligt att laga fish and chips på traditionellt vis går det också bra att laga en svensk variant – panerad stekt fisk med kryddiga potatisklyftor. Det gjorde jag häromdagen och det blev mycket gott. Jag hade turen att ha fått tag i kolja, som jag tycker är ännu godare än torsk, men det går lika bra att göra på all vit fisk.

Fish and Chips på svenska

Till 4 personer behöver du:

4 vita fiskfiléer, t ex torsk eller kolja (färska eller djupfrysta – om frysta måste de tina först)
1 ägg
vetemjöl, ströbröd, salt och peppar
smör eller olja till stekning

8-10 potatisar av fast sort
30 g smält smör eller 3 msk olivolja
flingsalt, torkad salvia och/eller torkad rosmarin

Gör så här: Börja med potatisen. Dela varje potatis i fyra klyftor och lägg i en smord ugnsform. Pensla klyftorna med smält smör eller olja och strö över flingsalt och örter. Baka i ugnen på 200-225 grader i ca 35-40 minuter. Ta ut och vänd dem någon gång under tillagningen. Tillaga under tiden fisken. 

Om fisken är djupfryst ska den tinas först. Vispa upp ägget. Häll mjöl på en tallrik och ströbröd på en annan. Vänd fiskfiléerna först i mjöl, doppa sedan i det uppvispade ägget och vänd slutligen i ströbröd. Stek i rejält med smör eller olja (eller en blandning av båda) på medelstark värme ca 4 minuter på varje sida. Servera fisken och potatisklyftorna med grönsaker och remouladsås eller majonnäs. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s