Innovativa lösningar kan rädda klimatet

Ingen har väl undgått att världen är i behov av förändring på grund av det som sker med klimatet, och de flesta av oss är nog måna om att leva så miljövänligt och klimatsmart som möjligt. Jag tänker ofta på det här med matsvinnet, till exempel, och gör regelbundet kyl-, frys- och skafferirensningar då jag försöker ta vara på allt som närmar sig bäst före-datum – eller som just passerat. Omeletter och grytor är perfekt för att ta vara på grönsaker som blivit lite vissna, och det där korvpaketet som blev liggande i kylen!

Men att vara miljövänlig och klimatsmart handlar ju inte bara om att äta rätt utan om att hitta nya lösningar på sånt som vi ser som självklart idag. Jag menar, tänk bara på matbutikerna och våra bostadshus. Hur kan den typen av enorma fastigheter bli ”grönare”, till exempel? Jag tror inte att det kommer att funka att bara säga att alla ska minska på standarden, utan för att få med sig människor behövs det innovativa och hållbara lösningar. En god vän, som jobbar i byggbranschen, talade nyligen om något som kallas rumsautomation. Ordet var nytt för mig, men som jag har fått det förklarat för mig handlar det om att integrera belysning, inomhusklimatet och så vidare så att man får ner både energiförbrukning och driftkostnader. I nybyggen kan man bygga in sådana system direkt, men det går också att automatisera äldre hus och byggnader.

Jag tror att det är just den typen av lösningar som kan hjälpa till att rädda klimatet och miljön, och som också kan få folk att faktiskt se på klimatkrisen med nya ögon – som en utmaning och inte enbart ett hot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s