Tillhör du de lyckliga som har ett eget päronträd? Tänk så mycket gott du kan göra av dessa frukter! Sylt, marmelad, ingefärspäron, lingonpäron, pajer, kakor…
Själv har jag turen att ha en generös granne som har ett lantställe med flera päronträd på tomten så han brukar langa över en kasse eller två varje år – det är rena julafton, det!
Päron har odlats i Sverige sedan medeltiden, och på 1700-talet fanns många sorter, t.ex. bergamott och augustipäron. De flesta av de päron som odlas idag är inte fullt så gamla dock.
Många av de äldre päronsorterna är så härdiga att de kan odlas upp i zonerna III och IV. Detta gäller också vissa nya, till exempel Esperens Herre, en vanlig sort av senare datum. Annars odlas svenska päron främst i Götalands kusttrakter (zonerna I och II).
En fin gammal päronsort som fanns i min mormors och morfars trädgård var, förutom det klassiska gråpäronet, Greve Moltke. Det upptäckte första gången år 1850, på Thureholms gods på Själland i Danmark och det uppkallades förstås efter traktens ”store” man, greve Adam Wilhelm Moltke som var Danmarks statsminister under åren 1848-1852.
Gråpäron är en gammal klassiker, liten och fast med ljuvlig, lite sträv smak. Finns nästan aldrig i butik, däremot ibland på torget. Ibland kan man också hitta gamla gråpäronträd vid ödetomter och annat – om du skulle råka på ett så plocka!! Goda att äta som de är men också i marmelad, sylt, inläggningar…
Det finns gott om recept med päron här på bloggen – och det dyker upp nya hela tiden. Håll utkik!