Falukorv på längden och tvären…

Finns det något mer svenskt än falukorv? Den ingår i så många rätter i det svenska köket och sedan början av 1970-talet är den också namnskyddad. Falukorv ska till minst 45 procent bestå av nöt-, häst- eller fläskkött, så det är alltså inte alla korvar som får kalla sig falukorv.

Traditionellt är falukorven krokig, alltså en ring. Det är ett naturligt resultat av att man an vänt naturtarm. Numera tillverkas även raka falukorvar men de tillverkas mest för storköken eftersom de flesta vanliga konsumenter föredrar den traditionella falukorvsringen. (Jag är en av dem!)

Man kan laga så mycket gott med falukorv. Här är en jättegod husmansrätt som ofta serverades när jag växte upp, och som står sig alldeles utmärkt i konkurrensen från mer modern mat!

Ugnsstekt falukorv

Ugnsfalu går att variera på massor av sätt. Här är ett par idéer! Receptet är anpassat för fyra portioner.

600 g falukorv

Fyllning 1
1-2 äpplen i tunna klyftor
1 gul lök i tunna skivor
1-2 msk senap (helst skånsk)
att strö över: 100 g riven ost

Fyllning 2
1 tunnskivad rödlök
2 tunnskivade tomater
1-2 msk pesto
att strö över: ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dra skinnet av falukorven och snitta den i 1-2 cm tjocka skivor men var noga med att du inte skär ända ner, utan att korven sitter ihop i botten. Lägg korven i en ugnsfast form. Fyll korvens ”fickor” med valfri fyllning och strö över valfri ”garnering”. Tillaga i mitten av ugnen i 25-30 minuter, gärna med lite smålök och tomater i ”hålet”. Servera med kokt potatis eller potatismos och gröna bönor eller andra grönsaker.

Tips! Fyll korven med bostongurka och ketchup och gratinera med ost – jättegott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s