Min morfars kusin målade landskap åt Anders Zorn

När jag var barn brukade jag ofta beundra en oljemålning som min morfar hade på väggen i sitt finrum. Tavlan var vackert inramad i en guldpläterad ram och visade en vy över gamla tiders Mora, och jag greps av färgerna och djupet i den vackra landskapsmålningen.

På frågan vem som målat den svarade min morfar att det var hans kusin, Concor Adolf Melin. Mycket mer blev inte sagt och jag tillbringade en stor del av min barndom med att fundera över vad det där ”concor” egentligen var för slags egendomlig titel. Det dröjde ända tills jag var nästan vuxen innan jag insåg att Concor var min morfars kusins namn – och att han faktiskt var en ”riktig” konstnär som levt ett spännande och intressant liv.

Concor Adolf Melin föddes i Kristinehamn den 18 februari 1880. Hans föräldrar flyttade tidigt till Dalarna, och Concor växte upp i Mora. Eftersom han redan tidigt visade att han ägde en stor konstnärstalang, blev han som ung satt i lära hos konstsmeden Edvard Pedersen i Kristiania, nuvarande Oslo. Concor insåg dock snart att smide inte var vad han egentligen ville ägna sig åt, utan övergick snart till glas- och landskapsmålningar.

Sin första utställning hade han i Mora, och den besöktes av ingen mindre än Anders Zorn. Zorn, som såg den unge konstnärens talang, tog sig an honom som lärling. Att vara lärling åt en så erkänd konstnär var naturligtvis eftertraktat, och Concor var inte ensam om ynnesten; han lärde känna många andra unga konstnärer när han kom till Zorngården.

Men att vara lärling åt Anders Zorn innebar inte bara att man fick öva sig i måleriets sköna konst. Det innebar också att syssla med allehanda sysslor på gården, berättade Concor; han fungerade i minst lika hög grad som dräng och hjälpreda. Han, och de andra lärlingarna, fick styra med allt från att slå gräs till att hjälpa den store konstnären att måla landskap och andra bakgrundsmiljöer till de berömda dalkullorna.

Jo, så var det faktiskt. Anders Zorn lät sina lärlingar göra ”hantverket”. Sedan målade han själv huvudmotivet. Det var både ett sätt att låta lärlingarna träna sin förmåga och att spara tid. Och Concor lärde sig mycket av Anders Zorn. Kanske firade de också en och annan födelsedag tillsammans, för de var båda födda samma dag, om än med tjugo års mellanrum…

Concor Adolf Melin fick aldrig samma status som sin mästare men med tiden blev han en erkänd konstnär. Från 1920-talet och framåt ställde han ut i hela Sverige, och rönte goda recensioner även i övriga Europa och USA.

Morfars kusin Concor var en av Zorns många lärlingar. I min ägo har jag bl a en oljemålning med vy över Mora. Detta är ett träsnitt av Mora kyrka. (Foto: privat)

Mest känd blev han för sina träsnitt som han tillverkade på det traditionella sätt som konstnärer använt sig av sedan 1600-talet. Vissa av dem kolorerade han också svagt.

En av dem som uppmärksammade Concor Melins träsnitt var kung Gustav VI Adolf. I mitten av 1950-talet kontaktade kungen Concor och ville inköpa ett antal träsnitt att ge bort som gåva till andra statsöverhuvuden. Med glädje och stolthet kunde Concor signera och överlämna sina träsnitt till kungen, och bland de celebriteter som fick dem som gåva kan nämnas den finske presidenten samt drottning Elisabet II av England, då hon kom till Sverige på statsbesök.

Concor Melin tillbringade sina sista levnadsår i Söderhamn. Han dog den 12 april 1958, vid 78 års ålder. Han ligger idag begravd på Söderhamns Kyrkogård. Och även om hans tavlor och träsnitt idag inte uppbringar något större värde på auktionskammare och bland konstsamlare är Concor Adolf Melin en ansedd målare och konstnär, som finns representerad på Nationalmuseum och som åtnjuter stor respekt bland konstkritiker världen över.

4 kommentarer

  1. Hamnade på den här sidan när jag googlade. Har du kvar tavlan av Melin eller någon bild på den.
    Hälsn Inger

    Gilla

    • Ja jag har den kvar, fast i mitt forna föräldrahem. Jag tror att jag kan ha en bild av den i min gamla telefon, jag ska kolla!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s