Kalasgod skaldjurssoppa

Soppa är väl härligt! Jag tycker ofta att en soppmiddag känns mer värmande och välkomnande än andra middagar, varför vet jag inte riktigt men kanske för att min mamma alltid gjorde det extra festligt när hon kokade soppa. Hon köpte (eller bakade) gott bröd till och bjöd dessutom ofta någon god efterrätt efteråt. Ja, jag gillar verkligen soppa. Och här är en favorit:

Skaldjurssoppa

Kalasgod är den och receptet blir lagom för fyra. Men om du vet med dig att du gillar just skaldjurssoppa så varför inte koka en dubbel sats? Jättegod att värma till lunch eller middag även dagen därpå!

400 g skaldjur, t ex räkor, kräftstjärtar eller blandat
5 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 fiskbuljongtärningar eller 1-2 msk fond (skaldjur eller fisk)
1 burk creme fraiche eller en förpackning syrad grädde
2 krossade vitlöksklyftor
2 rårivna morötter
2 finhackade schalottenlökar
Ev några hela kräftor eller räkor med skal (för att det ser så snyggt ut)
(dill)
salt och peppar

Smör att fräsa i och vetemjöl att reda med, ca 2 msk av vardera

Gör så här: Fräs morötterna, vitlöken och löken i smör i en soppgryta. Strö över mjöl och tillsätt vattnet och koka upp. Dra ner värmen till sparlåga och tillsätt buljongtärningar eller fond, grädde och creme fraiche och koka upp igen. Låt soppan puttra tio minuter på svag värme och smaka av med salt och peppar. Tillsätt vin och skaldjur och låt hela härligheten bli varm. Garnera ev med dillkvistar och hela kräftor eller räkor vid servering. Servera med vitt vin och sprödvärmd baguette. Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s