God mat på julrester: Omelett

Omelett är bland det enklaste man kan laga, och gott är det också – dessutom billigt vilket är särskilt trevligt just nu, efter jul… Till fyllningen kan du välja i stort sett vad du vill av resterna som är kvar sedan julbordet – här är några förslag.

Omelett – grundrecept för fyra personer

6 ägg
1 dl mjölk eller grädde (vatten går också bra)
salt och peppar
2 msk smör att steka i

Gör så här: Vispa ihop ägg, vätska, salt och peppar. Värm smör i stekpanna med låga kanter och häll ner omelettsmeten i ett jämnt lager. Stek omeletten på medelvärme. Rör med en gaffel så att lös smet kan rinna ner mot bottnen. Omeletten är klar när den är krämig på ytan och har släppt i kanterna.

Vik omeletten dubbel och låt glida över på ett serveringsfat.

En naturell omelett kallas i Sverige för en fransk omelett. Du kan krydda smeten efter tycke och smak, t ex med paprikakrydda eller örter. Du kan också fylla den med en god stuvning om du vill.

Ett annat alternativ är att lägga fyllning i omeletten innan den gräddats färdig i pannan. Du kan också steka exempelvis potatis och korv, eller något annat du gillar, och hälla omelettsmeten över. Det finns oändliga möjligheter! Varför inte fräsa upp strimlor av julskinkan tillsammans med hackad grönkål i en panna och sen binda ihop härligheten med en omelettsmet? Testa, det är jättegott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s