Svenskt varumärke tar hem priset för bästa veganska köttet

Då 9 procent av den svenska befolkningen nu identifierar sig som vegetarian eller vegan, är marknaden för måltider, mellanmål och drycker som är fria från kött, ägg och mjölk starkare än någonsin – och PETA har uppmärksammat några av de mest spännande växtbaserade utbuden med sitt sjätte årliga Vegan Food Awards. En av vinnarna är svenska växtbaserade ”kött”-märket Oumph!, som tog hem priset för Bästa Veganska Köttet med sin Oumph! Kebab, en vegansk kebab fullspäckad med protein och smakrika kryddor såsom koriander, ingefära, kardemumma och bockhornsklöver.

”Från ‘blödande’ burgare till mjölkfri ricotta – nu höjs ribban av mat- och dryckföretag med innovativa och utsökta veganska alternativ för att möta den snabbt växande efterfrågan på djurvänliga produkter,” säger PETAs direktör för veganska företagsprojekt Dawn Carr. ”Oro om hälsa, miljö och djurens lidande driver fler och fler personer till att välja växtbaserad mat, vilket är anledningen till att intresset för vegansk kost är större än någonsin.”

PETA – vars motto delvis lyder att ”djur är inte våra att äta” – påpekar att varje person som äter veganskt besparar närmare 200 djur varje år från en fasansfull, blodig död i dagens kött-, ägg- och mjölkindustrier. Växtbaserade måltider är också grönare: Förenta Nationerna har gått ut med att en global övergång till vegansk kost är nödvändig för att väga upp de värsta effekterna av klimatförändringen. Dessutom är veganer mindre benägna att lida av hjärtsjukdomar, strokes, diabetes, övervikt och cancer än köttätare.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s