Att rösta är både en rättighet och en plikt

Idag går jag till vallokalen. Det gör jag med en högtidlig känsla, för jag tänker på generationerna före mig – mormor och morfar, farmor och farfar och deras föräldrar – som växte upp i ett land utan rösträtt och utan demokrati. För dem var det alltid en speciell dag när de fick gå och rösta på det parti de hade förtroende för, och i mitt föräldrahem var det alltid fest på valdagen. Jag minns hur spännande det var att få gå till vallokalen med mamma och pappa, finklädda alla tre, och efteråt gick vi på kondis och drack kaffe och åt bakelse. Själv fick jag ”söt dricka”, det vill säga läsk, för ovanlighetens skull. Sedan satt hela familjen uppe och tittade på valvakan.

Det där kan vara bra att tänka på när det känns som om den politiska debatten mest består av pajkastning och trams. Att det faktisk är en rättighet att rösta, en rättighet som generationerna före oss arbetade hårt och länge för. Och för deras skull, för deras hårda arbete, är det – tycker jag – också en plikt.

En riktig trevlig valdag tillönskas alla bloggläsare! 

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s