Tidlösa moden – och såna som kommer och går

Uppvuxen på 1960-talet och tonåring under det glada 70-talet har man ju sett ett och annat mode flimra förbi genom livet. När jag gick i högstadiet var det utsvängda Puss och Kram-jeans som var signum för skolans tuffaste (tjejer såväl som killar), och så Pippi-tröja förstås.

Sen kom 80-talet med pastellfärger och överdrivna frisyrer och därefter 90-talet med… Ja med vad egentligen? Jag hade småbarn under den tiden så det enda jag egentligen minns från 90-talets mode är att allt var stort och överdimensionerat. Och det gällde ju liksom inte bara modekläder utan även i andra sammanhang – exempelvis fotbollsställen. Alltså, när man ser på krönikan från fotbolls-VM -94 ser alla spelarna ut som tioåringar i för vida och för stora shorts.

Grejen med mode är tidlöshet, tycker jag. En Gant-piké blir aldrig omodern – inte ett par Levi’s-jeans heller.

Och de klädmärken som tilltalar mig mest är de som bygger på tidlösa moden med en egen twist, som Odd Molly och Filippa K, till exempel. Kläder som liksom aldrig blir omoderna utan bara vintage. Lätt att få tag i numera också, när många internetsajter samlar flera märken i en butik, som Johnells till exempel.

Många moden kommer igen. Utsvängda byxor, till exempel, finns ju idag parallellt med ”vanliga”. Något som jag dock inte sett sedan 70-talet är bussarongen med den tillhörande silkespolon. Du som är yngre än 45 vet säkert inte ens vad jag talar om, men det var ett slags tunn polo som man bar en utsvängd och ledig bussarong över. Det var både skönare och snyggare än det låter och jag skulle inte alls bli ledsen om det blev vårmode framöver…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s