Bjud på korv med bröd à la Uruguay

Nu drar kvartsfinalerna igång och jag är full av förväntan. Ett av mina favoritlag är Uruguay, som jag föll för under VM 2010 och som jag njutit av även i detta VM. Därför blir det mat med uruguayanska rötter här idag!

Det uruguayanska köket är främst baserat på landets europeiska rötter, vilket innebär att mycket påminner om de spanska, tyska, italienska och franska köken så maträtter som pasta, korv och olika typer av desserter är förstås vanliga. Men här finns också influenser från Afrika och från den inhemska befolkningen. Asadon är nog en av de mest kända rätterna – egentligen ett slags grillfest, helt enkelt, där namnet anspelar på en särskild teknik som används för att tillaga kött. Traditionell inte bara i Uruguay utan även i Argentina, Paraguay, Chile och södra Brasilien.

Landets nationaldryck kallas grappamiel som är en alkoholhaltig dryck som görs på bland annat alkohol och honung och är särskilt populär under kyliga perioder.

Choripán

Choripán är en väldigt populär rätt, lite av den uruguayanska motsvarighet till vår grillade med bröd. Namnet anspelar på chorizo och pan, ett frasigt bröd av baguettetyp. Alltså: Chorizo i baguette! Choripán är poppis även i andra sydamerikanska länder, inte minst Argentina, och ofta serveras den med chimichurro – en het kryddblandning som är lätt att göra själv. Men i Uruguay serveras den också ofta med majonnäs och sallad. Till 4 personer behöver du:

4 chorizokorvar, gärna färska
4 minibaguetter

Chimichurro

2 dl finhackad persilja
1 dl smakneutral matolja
1/2 dl färskpressad citronsaft
3 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
en nypa salt

Gör så här: Börja med chimichurron. Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt. Förvara kallt. Stek eller grilla chorizon – den ska gärna ha lite färg. Dela baguetterna och rosta dem gärna lite i en torr panna. Servera korvarna i bröden, och toppa med chimichurro och/eller majonnäs och gärna också lite sallad och tomat.

Tips! Det blir också gott med salsasås på burk!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s