Det är skillnad på gatukonst och klotter!

Vad är klotter – och vad är konst? Det har man anledning att fråga sig, inte minst när man som jag bor i ”orten”. Men det finns två svar på den frågan. Det är nämligen skillnad på klotter och klotter. En del klotter är faktiskt konst, om det är snygg graffiti – men så mycket annat är bara klotter.

Ända sedan jag flyttade till Högdalen i slutet av 1980-talet har det funnits en spraymålad mur i ett skogsområde i närheten av mitt hus. Där har fiskar simmat runt mitt i skogen – bland annat en urläcker haj vars döda ögon stirrar rakt på söndagsflanörerna, hundägarna och andra som går förbi, oavsett vilken vinkel man befinner sig i. Det är konst, tycker jag, och jag njuter lika mycket av den målningen som jag gör av konstverken på Liljevalchs vårsalong. Så ja – gatukonst kan vara enastående cool och läcker och förgylla ett område som annars mest skulle vara trist och grått.

Samma sak i Snösätra, Rågsved, en bit härifrån. För några år sedan, när ett industriområde tömts i väntan på renoveringar, var det fritt fram för allehanda gatukonstnärer att släppa lös fantasin. Resultatet var faktiskt enastående!

Men så finns ju det där andra. Tramsiga slagord, mönster utan mening – klottrade på husväggar, elskåp, tunnelbanevagnar… Och sådant avskyr jag verkligen. Det är inte ett dugg kul att komma ut på morgonpromenaden med hundarna och se hur hela husfasaden klottrats ner. Jodå, det har hänt.

Men då är det i alla fall bra att veta att det finns möjligheter att sanera klottret. Ett av de företag som jobbar just med klottersanering är Pica Kemi AB, och de har hållit på i många år. De har specialiserat sig på både klottersaneringsprodukter och fasadtvättmedel och på klotterskydd av olika slag, vilket är kanon.

Och det går ju onekligen framåt på ”klottersaneringsfronten”. Själv tror jag mycket på just klotterskydd  i förebyggande syfte – om det blir svårt att få klottret att fästa, så varför fortsätta klottra liksom? Jag tror att det är så man får bukt med klotter Genom olika förebyggande åtgärder – och nolltolerans! Och genom att förstörelsen minskar kanske den riktiga gatukonsten istället kan fortsätta att frodas. Det vore väl något, det!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s