Sköna skördetid…

Nu är det skördetid. Det är en underbar tid, tycker jag, när frukt och bär mognar och när man kan sylta, safta och lägga in.

Själv bor jag i lägenhet och har ingen egen trädgård, men jag har snälla vänner som gärna bistår med äpplen som blivit över eller andra frukter och bär, så jag brukar alltid få till några burkar äppelmos, chutney och annat gott som är härligt att ta fram under vintern. Dessutom är det bra pris på gurka och annat i butik just nu, så man behöver alls inte ha en egen täppa för att exempelvis kunna lägga in en burk klassisk saltgurka.

En annan god sak är ju flädern, som nu börjar mogna. De mörka bären är sträva och kärva, men syltar man dem tillsammans med goda svenska äpplen får man en riktigt god sylt, perfekt till pannkaka, gröt eller frukostbrödet!

Grevinnesylt

1 l fläderbär
1/2 kg äpplen (helst svensk sort)
5 dl strösocker
2 krm natriumbensoat

Gör så här: Repa av fläderbären från klasarna och skölj dem. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda äpplen och bär i en kastrull och koka upp. Skumma och låt sen puttra på svag värme i ca 15 minuter eller tills äpplena är mjuka. (Om du vill ha en slätare sylt kan du sedan passera fruktmassan – själv tycker jag det är gott med äppelbitarna!)

Tillsätt sockret och låt koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt därefter konserveringsmedlet och häll upp sylten på varma, rengjorda burkar. Förvara svalt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s