Fairtrade-fika den 20 oktober – Fairtrade Challenge 2016

logo2016I morgon är det dags för Fairtrade-fika! För åttonde året i rad anordnas den stora fikadagen Fairtrade Challenge, i år den 20 oktober. Fairtrade-fikat är öppet för alla och man kan anmäla sig själv, sin arbetsplats eller sin förening eller vad det nu kan vara till den stora utmaningen på Fairtradechallenge.se.

Dagen till ära bakar jag en långpannekaka med choklad – helt på rättvisemärkta och ekologiska ingredienser. Det finns gott om Fairtradeprodukter i butikerna, som kaffe, te, kakao, socker, nötter, choklad med mera – perfekta ingredienser till en härlig fikastund med vänner, familj eller kollegor. Kung Markatta är extra bra, enligt min mening, som dessutom är ekologiska. OK, det är lite dyrare. Men det här är basvaror som kan stå läng i skafferiet så om man slår ut det på längre tid gör det ingen större skillnad, även om man har lite skral ekonomi. Huvudsaken är att man bidrar på det sätt man kan. Man kan ju välja en eller ett par Fairtrade-varor om plånboken är tunn, till exempel.

Ha en riktigt trevlig Fairtrade-fika!

img_0791

Rättvis chokladkaka för många

Det här är en försvinnande god kaka. Jag brukar skära den i små munsbitar eftersom den är så mäktig och söt. 

200 g smör
4 ägg
2 1/2  dl ljust muscovadosocker
2 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Glasyr

75 g smör
1 dl ljus sirap
2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 dl grädde
200 g kokosflingor

Gör så här: Värm ugnen till 175-200 grader. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i vaniljsocker, salt och kakao. Rör om. Häll ner vetemjölet och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Häll i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Smält sakta på svag värme och rör om då och då. När kakan stått nästan tiden ut, ta ut den och bred över glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter.

Ta ut och låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar.

Tips! Det går bra att baka kakan på enbart strösocker. Du kan också välja att göra glasyren utan kokos, och istället strö kokos, strössel eller mandelspån över glasyren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s