Gör en omvänd adventskalender i år!

"Prylkalendrar" finns i mängder av varianter. Den här ståtar med små trevliga julsäckar där man lägger i små överraskningar, en för var dag fram till jul...
”Prylkalendrar” finns i mängder av varianter. Den här ståtar med små trevliga julsäckar där man lägger i små överraskningar, en för var dag fram till jul…

Har du en prylkalender hemma – det vill säga en hemgjord adventskalender som innehåller små överraskningspaket varje dag fram till jul? Det har jag – en som mamma ordnade till med jutväv, röda band och filtfigurer när jag var barn. Gissningsvis gjorde hon den efter en mall i någon tidning eller i ett TV-program för min man – som växte upp på en helt annan ort än jag – har en exakt likadan i gömmorna, som hans mamma gjorde åt honom.

Härliga minnen, och jag älskade verkligen den där kalendern. Mamma hade också en sådan sällsam förmåga att hitta småsaker som jag verkligen tyckte om. Suddigummin med doft, små skor till den älskade Barbierockan, bubbelgum, pennor…

Min son hade också stor glädje av den där kalendern, när det var hans tur att överta den. Och själv kan jag inte bestämma mig för vad som var roligast, att vara liten och få öppna ett litet paket varje dag – eller att vara vuxen och få göra i ordning de små paketen…

basket-1710064_640Nu finns inga barn i det här huset längre och prylkalendern får ligga kvar i gömmorna till den dag då det – kanske – kommer barnbarn som får glädje av den. Själv tänkte jag göra en helt annorlunda julkalender i år, efter tips från en Facebookvän. Jag ska göra en omvänd adventskalender. Så här går det till:

Införskaffa en hyfsat stor låda eller korg. Varje dag, från 1 advent och fram till julafton, lägger du en hållbar matvara i korgen. Det kan vara konserver av olika slag, hårt bröd, pasta eller andra specerier, kex, kakor, torkad frukt… Vad som helst som håller i rumstemperatur. När korgen är full – lämna in den till valfritt härbärge eller annan verksamhet dit hemlösa och hungriga människor kommer för att få mat och värme. 

canned-501606_1280Vän av ordning kan naturligtvis påpeka att man kan gå med en matkorg till ett härbärge precis när som helst – utsatta människor är ju lika hemlösa och hungriga året om. Och det är alldeles sant. Men adventstiden är en utmärkt tid att öka omgivningens, till exempel barnens, medvetenhet om vad utsatthet gör med människor. Därför tänker jag sprida den här idén till alla jag träffar. Förhoppningsvis kan det också bli en vana att dela med sig, även vid andra tider om året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s