Äppelmos på flera sätt

Lycklig den som har ett eget äppelträd… Men numera finns ett stort utbud av fina svenska äpplen i butiken, så vi andra behöver inte heller gå lottlösa. För äpplen är ju inte bara underbart till pajer, krämer och bakverk utan också perfekt att göra mos av. Här får du recept inte bara på klassiskt äppelmos utan även på äppelmos med mindre socker.

Klassiskt äppelmos

Det här kan man göra en väldigt stor sats av om man vill, för det är mycket hållbart om man förvarar det mörkt och svalt. Grundregeln är att det ger ca 1 l färdigt mos per kg äpplen. Du behöver:

Äpplen
Strösocker (1-2 dl per passerat mos)
Askorbinsyra (1 rågat krm per liter passerat mos)

Gör så här: Tvätta äpplena och ta bort kärnhusen och dela äpplena i klyftor. Skalet kan sitta kvar.

Mät upp vatten i en stor syltgryta, ca 1 dl vatten per kilo frukt, och lägg äppelklyftorna i grytan. Koka på svag värme under lock tills de är mjuka, ca 5 minuter. Rör om då och då. Ta upp äpplena med hålslev.

Passera äpplena genom en passervagga eller en sil. Tillsätt socker efter tycka och smak – 1-2 dl per liter passerad äppelmassa brukar bli bra.

Häll lite av den varma äppelmassan i en skål och rör ut askorbinsyran i den. Det behövds 1 rågat kryddmått för varje liter fruktmassa.

Häll tillbaka blandningen i grytan och rör om väl. Häll äppelmoset på varma, sterila glasburkar eller frys ner det i lagom stora förpackningar.

Tips: Det är lättast att få burkarna varma och helt rena om du ställer in dem i ugnen på 125 grader i ca 10 minuter. Locken går bra att koka.

Äppelmos med mindre socker

 1 kg äpplen
3-5 dl vatten
½ dl strösocker eller mörk farin

Gör så här: Fyll på en kastrull med det kalla vattnet. Skala och kärna ur äpplena och dela i bitar och lägg dem i kastrullen. Låt koka upp och koka sedan på mellanstark värme tills äpplena fallit sönder. Det tar ca 15-20 minuter.

Sila bort överflödigt vatten och rör i socker. Låt puttra ihop på svag värme i 5- 10 minuter, under omrörning. Häll upp på burk och låt svalna.inläggning6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s