Lång tid utan inlägg… Och så lite granskottssirap…

Publicerad av

Nu var det längesen jag skrev här på bloggen. Jag har saknat det, och jag hoppas förstås att ni bloggläsare har saknat mina inlägg… Jag har dock varit alldeles för upptagen med annat för att hinna blogga i den utsträckning jag egentligen skulle vilja, så kan det bli ibland, men förhoppningsvis ska ”bloggtorkan” snart vara över.

Det är också så att jag fyllt bloggen till 99 %, så nu måste jag bestämma mig för om jag ska starta en helt ny blogg eller helt enkelt utveckla den här bloggen istället – dvs köpa till innehåll. Jag måste erkänna att det bär mig emot att lägga ner Matmammans Blogg efter alla dessa år, så det lutar åt en uppdaterad, uppgraderad blogg framöver – förhoppningsvis redan under våren.

På tal om våren – har du gjort granskottssirap någon gång? Om inte är det på tiden. Det är lätt som en plätt och resultatet blir himmelskt gott. Det är hur lätt som helst, det enda du behöver är granskott, socker och några veckor i ett soligt fönster…

Granskottssirap

Härligt söt och god, fantastisk till pannkakor men också i godis eller varför inte som smaksättare i kaffe och te? För en sats behöver du:

2 dl granskott
2 dl strösocker eller råsocker
ev 2 dl vatten

Gör så här: Plocka nytuslagna granskott och fyll en burk till hälften med dem. Fyll resten av burken med strösocker och sätt på lock.

Ställ burken i ett soligt fönster och ruska om den en gång om dagen så att socker och granskott blandas. Efter ca 4-5 veckor har sockret smält och bildat en trögflytande sirap. Sila av och häll på flaska.

Det går att skynda på processen något genom att efter ca 1 vecka blanda sirapsblandningen med 2 dl vatten i en kastrull. Koka sirapen i ca 20 minuter, när den börjar tjockna är den färdig. Sila av sirapen och förvara den svalt men inte alltför kallt. Underbar på pannkakor, i teet eller kaffet, på vaniljglass, i kola och knäck…sirap1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s