Paris 13 november 2015

Det känns som om man vaknat till en annan värld idag, efter de fruktansvärda terrordåden i Paris. Målen för terrorn är så symtomatiska för vad IS vill ta ifrån oss. Restauranger, musikevent, fotboll – nöjen och avkoppling långt från religiös fundamentalism och extremism. Vad blir följden av detta? Viktigt nu är att alla krafter samlas mot terrorn. Viktigt är också att släppa fram de röster som bäst förmår skilja på troende muslimer och fundamentalistiska extremister. Det måste bli ett slut på den egendomliga svenska hållningen, som går ut på att stryka islamister medhårs och låta dessa företräda landets muslimer. Vi måste se skillnaden och vi får inte vara rädda för att benämna terroristerna med deras rätta namn. Hittills har det funnits en tveksamhet kring detta, enbart för att sju riksdagspartier är rädda för att gynna det åttonde. Så kan vi inte ha det längre. Politikerna måste kunna agera och reagera utan att hela tiden ta hänsyn till hur SD eventuellt kommer att gynnas eller missgynnas.

Igår hade jag ett samtal på Twitter med en muslimsk kvinna. Hon är livrädd för IS och deras terror, men också livrädd för reaktionerna hos icke-muslimer – hos dem som ser en terrorist i varje muslim. Det blir en dubbel skräck, en fullkomlig mardröm där hon dels blir ett tänkbart offer för IS, dels en tänkbar måltavla för hämndaktioner.
Låt oss tala klarspråk. IS är en terrororganisation som måste bekämpas. De vill skada hela det sekulära samhället och ingjuta skräck i oss alla – de slaktar och förföljer oliktänkande – de mördar kristna på löpande band – men de utgör ett lika stort hos mot muslimer som inte går med på deras tolkning av islam. IS vill så split mellan icke-muslimer och muslimer, för att slå sönder de västerländska demokratierna. Om vi låter rädslan och hatet få fäste och börja skylla våldet på muslimer i allmänhet går vi IS till mötes. Är det verkligen vad vi vill?

Det är dags att vi står upp gemensamt – tillsammans. Mot terrorn och terroristerna. Oavsett tro och politisk inriktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s