Surdegsbrödet har kommit för att stanna!

Surdegsbrödet har kommit för att stanna. Och tur är väl det, för tänk så gott och aromatiskt det är! Frukosten blir extra god med surdeg till pålägget, för att inte tala om hur gott det smakar till en värmande soppa.

Jag har bakat surdeg i ett antal år nu, och resultatet blir bättre och bättre med tiden. Grunden ligger förstås i en riktigt bra surdegskultur, men för den som vill uppleva smaken och doften av äkta surdeg finns det numera genvägar i kyldisken, i form av färdig surdeg. Inte alls fel, men prova att göra din egen surdeg också, det är mycket lättare än man an tro och resultatet blir klart bättre.Surdegsbröd, foto Chris R. Sims

Min bästa surdeg är väldigt enkel att göra – men svår att misslyckas med.

Dag 1: Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk, som du rengjort antingen genom att koka den några minuter i vatten eller genom att ställa in den i varg ugn 4-5 minuter. Tillsätt så ½ dl vetemjöl och ½ dl rågmjöl. Rör om tills du får en tjock smet som påminner om pannkakssmet i konsistensen. Förvara degen i rumstemperatur, med locket på glänt.

Dag 2: Nu bör det finns lite luftbubblor i ding deg – om inte så vänta en dag till. Det kan ta lite tid innan den ”kommer igång”.

Dag 3: Nu ska du ”mata” surdegen med lite mer mjöl och vatten. Fyll på med ½ dl vetemjöl, ½ dl rågmjöl och 1 dl vatten. Vill du få lite extra fart så tillsätt 1 tsk honung eller byt ut en del av vattnet mot äppeljuice eller annan juice.

Dag 4: Nu kan du använda degen. Jag brukar använda ca 150 g surdeg till en jäsdeg på 1 paket jäst och 5 dl vätska. Tillsätt bara surdegen till degspadet när du bakar ditt favoritbröd och baka som vanligt, limpor, frallor, brytbröd… SÅÅÅ gott! Vill du ha mer tips, råd och recept med surdeg i fokus? Klicka in på surdeg.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s