Grattis på 100-årsdagen, Britta Gully Ingeborg!

img055Idag skulle min kära, älskade moster Britta Gully Ingeborg ha fyllt 100 år. Hon föddes den 24 juli 1915 och gick bort alldeles för tidigt, på nyårsafton 1982. Hennes livsöde har alltid fängslat och fascinerat mig. De avgrundsdjup som så när hade tagit hennes liv redan då hon var ung, långt innan jag föddes – men också den självklara livsglädje hon utstrålade under min barndom och uppväxt.

Jag minns hennes frasiga plättar, gräddade på den gamla vedspisen, och hennes mandelkubbar och Selmakakor. Jag minns hur hon satt på kökssoffan och skalade potatis över en sliten bunke medan hon med ljudlig stämma sjöng O store Gud i takt med att skalkniven gick (jodå, hon tyckte nog om den fina gamla väckelsesången men främst parodierade hon sin gamle pompöse söndagsskolelärares högtravande version).

Jag minns hur hon fnyste över allt som var ”modärnt” och hur hon retade sig på Thore Skogman när han gjorde reklam för Skogaholm. Jag minns hennes fantastiska trädgård, och hennes glädje över att vårda den. Jag minns hennes torra, ironiska humor och förmåga att se detaljer som ingen annan lade märke till. Jag minns hur hon lärde mig kasta boll på hundra olika sätt mot vedskjulets vägg, precis som hon lärt sig i skolan.

Jag minns hennes förnöjsamhet över en tallrik sill och potatis, över solens uppgång och nedgång, över årstiderna och högtiderna – över livet självt.

Jag hade velat fira moster Brittas 100-årsdag med en färdigskriven bok om hennes liv men av olika skäl har den blivit fördröjd. Men plättar kan jag grädda, om än på gasspis, och O Store Gud låter nästan lika bra med Artur Erikson. Grattis på 100-årsdagen, älskade moster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s