Festbröd med mozarella och soltorkade tomater

Publicerad av
Honung ger brödet en härlig arom!

Hembakat är aldrig fel – oändligt mycket godare än köpebröd! Oavsett om man väljer att baka ett grovt rågbröd eller ett vitt festbröd känns det mysigt och hemtrevligt med själva hantverket, och med alla underbara dofter som sprids i köket.

Här är ett festligt bröd som jag fyller med soltorkade tomater, mozarella och örtkryddor och som jag snurrar ihop till stora snäckor. Jag brukar söta det med lite honung efter som jag tycker att det ger en så underbar arom, men det går naturligtvis lika bra att ersätta honungen med strösocker, farin eller råsocker. Brödet passar till det mesta, till exempel till frukost (man behöver inte ens smöra det, så saftigt och gott är det!), på buffébordet eller till en god soppa.

1 pkt jäst

6 dl vatten

½ olja (helst neutral)

2 tsk salt

1-2 msk honung (den större mängden om du vill ha lite mer arom på brödet)

15-16 dl vetemjöl (vanligt eller special)

Smula sönder jästen i en stor degbunke. Värm vattnet och oljan till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i lite av degspadet. Häll i resten av vattnet och rör ner salt och honung. Häll i nästan allt mjöl (spara ett par deciliter till utbakningen) och arbeta degen så smidig som möjligt. Jäs den övertäckt i omkring en timme. Medan degen jäser tar du fram en stor plåt och sätter ugnen på 200 grader.

Vält upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i två delar. Kavla varje deg till en rektangulär platta omkring ½-1 cm tjock. Fördela soltorkade tomater och smulad mozarella samt örtkryddor (basilika, oregano, timjan eller kanske persilja). Rulla ihop degen och forma till en snäcka.

Låt jäsa på plåten i 20-30 minuter och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter. Servera till frukost, på festbuffén eller till en härlig soppa, till exempel denna underbara vegetariska pumpasoppa eller den här fina skaldjurssoppan.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s