Köttfärslimpa med potatis och gräddsås och äppelkräm till efterrätt

Publicerad av

Det finns inte mycket som går upp mot en riktigt klassisk söndagsmiddag. Idag blev det katrinplommonspäckad köttfärslimpa med potatis, gräddsås och syltlök hos oss – klassiska smaker och underbart gott! Dessutom är det mycket lättlagat, eftersom köttfärslimpan sköter sig själv i ugnen.

Gör så här:

Häll 2 msk ströbröd i en skål och på med 1 dl mjölk eller vatten. Låt svälla en stund och blanda sedan i ca 700 g blandfärs. Tillsätt salt, vitpeppar, lite riven gul lök och ett ägg – och vill du kan du tillsätta 5-6 hackade katrinplommon också, det blir mycket gott! Grädda mitt i ugnen på ca 175 grader tills den bli klar – det brukar ta bortemot en timme. Ös den ett par gånger under tiden.

Till en läcker gräddsås kan du koka ihop lite av stekspadet med 1 eller 2 dl grädde. Tillsätt gärna en buljongtärning eller 1 mask kalvfond för godare smak. Toppred med lite vetemjöl utblandat i vatten, ca 1-2 matskedar mjöl till 4 dl sås.  Häll i redningen under vispning och tillsätt lite vanlig soja om du vill ha mer färg på såsen.

Till efterrätt blev det en härlig äppelkräm, som ju passar så bra nu när de svenska äpplena är som godast.

Jag tycker mycket om svenska äpplen, och har svårt att bestämma mig för vilken sort som är godast. I dagens kräm använde jag både Katja, Aroma och Gravensteiner – det blir alltid så gott när man blandar olika  sorter.

I min mammas trädgård fanns Säfstaholmsäpplen, och de var fantastiska, men är svåra att hitta numera. Dock finns originalträdet kvar i Vingåker – och det är dessutom fridlyst – så älskat är alltså detta underbara äpple!

Som alltid, när jag äter eller tillagar äpplen, tänker jag också på Karl-Oskars Kristina som tog med sig astrakanfrön tvärsöver Atlanten till sitt nya hem i Amerika. Nog var det rörande när hennes älskade atrakanträd till sist bar frukt, och hennes make gav henne ett äpple på hennes dödsbädd. Ett av svensk filmhistorias största ögonblick, enligt min mening – och att Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit är något av det mest storslagna som skrivits i Sverige kan väl ingen neka till!

Om du vill koka en god äppelkräm finns ett enkelt recept här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s