Sommarens godaste kaka – citronkaka med ricotta och vallmofrö

Den här kakan har jag bakat ofta på sistone, till vännernas och familjens (och min en) förtjusning. Det är en saftig och otroligt god långpannekaka med härlig smak av syrlig citron och len vanilj, och med blåa vallmofrön som gör den vackert prickig och även tillför en lite nötaktig smak. Ricottan gör den extra fyllig och krämig och med glasyr på toppen blir den ännu godare. Perfekt till sommarfikat eller som dessert med en klick vaniljglass eller iskall, lättvispad grädde.

Citronkaka med ricotta och vallmofrö

4 ägg
1 1/2 dl strösocker eller motsvarande sötningsmedel
100 g smör
1 förpackning ricotta, 250 g
1 msk vaniljsocker
Rivet skal av 1 citron + saft från 1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk blå vallmofrön

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en långpanna ca 30×40 cm. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt ricottan och rör tills den lösts upp och äggsmeten är slät.

Häll i det avsvalnade smöret och rör om noga. Tillsätt skal och saft av citron, vaniljsocker och vallmofrö.

Blanda mjöl med bakpulver och rör ner detta i smeten. Rör om väl, men försiktigt, och häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills kakan fått fin färg. Du kan också känna med en sticka i kakan. Stickan ska gärna bli lite fuktig, men inte degig och helst inte helt torr heller.

Låt kakan svalna under bakduk och skär i rutor. Eller garnera den med en god glasyr innan du delar den.

Vilken glasyr man använder är en smaksak – det här är en god färskostglasyr som passar till alla mjuka kakor:

Glasyr med färskost

100 g naturell färskost
2 1/2-3 dl florsocker eller motsvarande mängd Sukrin Melis
1 tsk färskpressad citronsaft

Gör så här: Låt kakan kallna helt. Blanda ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Garnera med citronzest.

Jag gör ofta en sockerfri glasyr gjord på fibersirap, smör och grädde med smak av citron. Den blir knäckig och god och kan bredas över kakan medan fortfarande är varm. Strör du lite hackade nötter över blir det här rena tårtan.

Sockerfri knäckglasyr

Mängderna är ungefärliga, eftersom jag gör den här efter huvudet. Om det blir helt tokigt, och inte får den rätta simmiga konsistensen, så prova att tillsätta lite mer fibersirap.

1/2 dl Nick’s fibersyrup
1/2 dl strösötningsmedel, t ex Sukrin eller Nick’s Use Like Sugar
25 g smör
1-2 tsk färskpressad citronsaft

Gör så här: Häll alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Dra sedan ner värmen och låt puttra på svag värme. Rör om då och då. När glasyren börjar koka ihop och bli simmig och tjock, häll den då över kakan och bred ut. Garnera med hackade nötter – gärna valnötter.


Lämna en kommentar