Persiljejärpar

Persilja är en av de godaste kryddörter som finns, tycker jag, och eftersom jag dessutom älskar köttfärs i alla former är naturligtvis persiljejärpar en favorit på mitt middagsbord. Serverade med kokt potatis (eller ett gott hemlagat potatismos) och gräddsås är de bland det finaste svensk husmanskost har att erbjuda. Tillbehören kan man variera efter tycke och smak; kokta morötter och ärter är underbart gott till, liksom gelé, lingonsylt, saltgurka eller syltade gröna tomater.

Till 4 portioner behövs:

500 g köttfärs (helst blandfärs)
1½ dl mjölk
1 dl ströbröd eller havregryn
1 dl finhackad persilja
1 riven gul lök
1 ägg
salt och peppar efter smak samt en liten nypa socker

Gör så här: Låt ströbrödet (eller havregrynen) svälla i mjölken. Tillsätt färsen och blanda med salt och peppar. Blanda i ägget, persiljan och den rivna löken och en lite nypa socker (ett kryddmått). Forma ovala järpar. Stek dem i lite smör i medelvarm panna och håll dem varma på ett uppläggningsfat. Vispa ur pannan med lite vatten, sila och använd till såsen!

Till såsen:

3 dl buljong (en blandning av urvispat stekspad, buljong från tärning, potatisspad, spad från ärtburk – jag brukar blanda hejvilt, det blir godast!)
1-2 dl grädde (valfri sort)
1½ msk vetemjöl
1 tsk soja, eventuellt också ett par teskedar vinbärsgelé

Gör så här: Koka upp det urvispade stekspadet från järparna med spad från en burk ärter, lite potatisspad och/eller buljong från tärning. Häll i grädden och låt puttra på svag värme. Vispa ut vetemjölet i lite vatten och häll i såsen i en jämn stråle under omrörning. Tillsätt soja, vinbärsgelé och smaka av med salt och peppar.

Servera järparna med kokt potatis eller ett gott mos samt gräddsås och tillbehör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s