Sätt fart på resterna – gör smör!

Har du, liksom jag, blivit med lite för mycket grädde under julhelgen? Då kan du göra som min väninna Malin. Här tipsar hon om vad du kan göra om du inte orkar göra ännu en Jansson:

”Föll du för ”Två för..:.” när du stod framför grädden på stormarknaden? Och sedan orkade du aldrig göra ytterligare en Jansson eller en Kung Carl Gustafs sufflé med Kalles Kaviar fast du hade tänkt åtminstone det senare. Och tårta vill du inte heller ha? Låta stå och bli gammalt och sedan slänga?

NEJ! Gör smör! Vispa grädden tills vasslen skiljer sig från fettet och det blir stora klumpar gyllengult smör. Det tar en bra stund även med elvisp. Tänk då på om du hade stått och kärnat! Knåda ihop smöret, tvätta av det i kallt vatten. Salta ordentligt. Jag knådade dessutom i lite kallpressad rapsolja med saltet. Det blev som Bregott men mycket lyxigare. Rena nyårslyxen, faktiskt. Kan smaksättas med lite vitlök och persilja också. Men det är annars en delikatess i sig med bara salt. Och slå för allt i världen inte bort vasslen som blir över! Den är utmärkt i degspad!”

Vill du läsa fler recept av Malin? Besök då hennes (engelskspråkiga) blogg, Our Swedish-American Pantry. Bloggen ligger vilande sen en tid men recepten är fortfarande lika spännande och lika aktuella!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s