Baka vetebullar i din slowcooker

Finns det något godare än nybakade bullar till kaffet? Att slå sig ner i trädgården eller på balkongen med en kopp starkt gott kaffe och färska bullar – gärna lite varma fortfarande – är en del av livets godaste, tycker jag. Men ofta drar jag mig för att baka bullar så här i sommartid, det blir ju hett som en bakugn i hela köket. Sån tur då att det går alldeles utmärkt att baka kanelbullar i en Crock-Pot eller annan slowcooker! Bara att sätta en deg, knåda och kavla ut och fylla med det du gillar bäst – degen behöver inte ens jäsa, det sköter slowcookern om!

Vetebullar i Crock-Pot

Det här receptet är anpassat för en Crock-Pot på 5,6 liter. Då läggs bullarna tätt och när de är färdiggräddade sitter de ihop som en butterkaka och är härligt mjuka. Tänk på att bullarna inte får färg som i en vanlig ugn. Det kan man råda bot på genom att sätta in de färdiga bullarna på en plåt i ugnen på hög värme några minuter. Själv garnerar jag dem ofta med florsockerglasyr eller en tjock kolasås istället. Sen är det bara att avnjuta till nybryggt kaffe eller iskall saft…

75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst (ett halvt paket)
Knappt 1 dl strösocker
(1 tsk mald kardemumma)
Ca 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör
2 tsk kanel
1/2 dl brun farin

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölk och värme till fingervarmt. Rör ut jästen i vätskan och tillsätt socker och, om du vill, kardemumma. Tillsätt mjölet lite i sänder och rör tills du får en deg som släpper kanterna. Ta mer mjöl om det behövs.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Låt den vila medan du blandar ingredienserna till fyllningen.

Kavla ut degen till en avlång platta, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan, rulla ihop och skär bullar på ca 2 cm.

Klä grytan i din Crock-Pot med bakplåtspapper. Lägg bullarna tätt intill varandra i botten. Sätt på locket, men lägg en handduk mellan lock och gryta för att undvika kondens. Ställ in hög effekt och ställ in timern på 2 1/2 timmar.

Ta av locket och känn med en sticka om bullarna är klara. Stickan ska vara torr, är den inte det så sätt på full effekt i ytterligare 30 minuter.

Bullarna tas lättast upp ur Crock-Poten genom att du tar upp hela bakplåtspapperet. Låt dem svalna under bakduk innan du glaserar dem, antingen med florsockerglasyr eller kolaglasyr. Bryt sedan loss bullarna och servera.

Kolaglasyr

½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ msk sirap, gärna mörk
50 g smör

Gör så här: Blanda grädde, socker, sirap och smör i en kastrull och låt koka tills det bildas gångar när du rör i glasyren. Låt stå och svalna lite innan du häller den över bullkakan.

Florsockerglasyr

2 dl florsocker
1-2 msk vatten eller pressad citron

Gör så här: Blanda ingredienserna och rör om till en jämn smet. Häll denna över bullkakan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s