Blickar mot England och lagar en engelsk klassiker

England möter Kroatien i sin första match. Anglofil som jag är håller jag på de engelska grabbarna och passar på att laga en engelsk husmansklassiker. Du som håller på Kroatien kanske hellre vill festa till på en god burek? Recept på båda finner du nedan.

Shepherd’s Pie

Sanslöst god shepherd’ds pie som påminner om en som jag åt i Covent Garden i London för några år sen. Då serverades den med ärter och syltlök. Ärter jag hade inga hemma, så det fick bli syltlök och cocktailtomater vilket var precis lika smarrigt. Receptet ger 4-5 portioner och du behöver:

400 g lammfärs
1 röd lök
2 morötter
1-2 msk smakneutral matolja
1 msk tomatpuré
2 dl buljong (vatten + tärning)
1 burk konserverade ärter eller haricots verts (avrunnen)
salt och peppar
10-12 vinterpotatisar
en klick smör till moset

Gör så här: Skala och finhacka löken. Ansa och hacka morötterna smått. Fräs lök och morötter i oljan i en stekpanna med höga kanter i några minuter. Tillsätt sedan färsen och se till att den blir ordentligt smulig. Låt fräsa 5-6 minuter och rör sedan ner tomatpurén.

Värm buljongen och häll den i färsen. Låt sjuda under lock i 20-25 minuter. Häll i de avrunna ärterna när färsröran är klar.

Medan färsröran puttrar färdigt sätter du ugnen på 175 grader. Passa också på och koka potatisen och laga till moset. Du kan antingen skala eller bara skölja potatisen, det blir lika bra vilket som. Skär den i små bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten, det tar ca 10-15 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen med en rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut färsen i en ugnsfast form. Bred moset över och släta till med en gaffel så att moset blir ”räfflat”. Baka i ugnen i ca 30-40 minuter. Servera med sallad och andra goda tillbehör, som syltlök, rivna morötter, saltgurka eller något annat du gillar.

Tips! En riktigt god ”latmans-pie” får du om du ersätter potatismoset med pulvermos. Tillsätt då gärna lite salt, peppar och en doft cayenne i moset och pigga upp det lite extra med en äggula och en stor smörklick!

Burek

Lika omtyckt på Balkan som i Turkiet. Just det här recept har jag fått av en vän som pendlar mellan Bosnien och Kroatien och som har rötter i båda länderna.

Deg:
500 g mjöl
1 msk salt
1 msk olja
2 dl
ljummet vatten

Gör så här: Blanda ingredienserna och arbeta samma till en smidig deg. Låt degen vila medan fyllningen förbereds.

Fyllning:
500 g köttfärs
2 gula lökar
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här: Hacka löken och fräs den i i lite smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärs och stek tills den blir grynig. Salta och peppra – var gärna generös med svartpepparn!

Dela degen i 3 delar och kavla varje del så den blir rund och tunn. Pensla med olja och skär degen i fyra längder. Fördela köttfärsen längst kanterna på varje längd och vik över resterande deg till långa rader. Ringla dem som bullar.

Placera bureken på en plåt med rätt hög kant och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 30 minuter. Gör under tiden vattenlag.

Vattenlag:
2 dl vatten
75 g margarin
1 tsk salt

Gör så här: Blanda allt i en kastrull och låt koka på svag värme tills smöret smält.

Ta ut plåten och häll vattenlagen över bureken. Fortsätt grädda i ugnen i  några minuter.

Servera med en fräsch grönsallad, t ex isbergssallad, tomater och gurkstavar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s