Peppar, peppar…

Vad skulle matlagning vara utan peppar? Här är några av de vi använder mest:

Grön-, svart- och vitpeppar

Alla dessa tre är egentligen samma peppar – det är mogningsgraden som avgör färg och smak. De kommer från pepparväxten Piper Nigrum.

Grönpeppar är det omogna bäret. Det används färskt i grön currypasta, och kan också läggas i vinäger eller saltlag, men också torkas. Inlagd är den jättefin som krydda till pepparbiff och andra kötträtter.

Svartpeppar är den peppar, till och med den krydda, som används mest i hela världen. Den plockas när bären är halvmogna och får sedan ligga och jäsa och torka. Passar i… tja, allt.

Vitpeppar är mogna bäret. När det plockats läggs det i vatten så att skalet lossnar innan det torkas. Min favorit till ljusa såser, som bechamelsås och vitsås till lutfisk.

Rosépeppar

Rosépeppar är en frukt från kommer från rosépepparträdet som är ett ca 10 meter högt tropiskt träd. Den säljs torkad som krydda och liknar koriander och enbär i smaken. Innehåller samma allergen som finns i bland annat mango och cashewnötter. Jättegod i alla rätter med ljust kött.

Kryddpeppar

Kryddpeppar är de torkade bären från ett ca 10 meter högt, tropiskt träd. Bären plockas när de är omogna och fortfarande gröna. Den har en söt, fruktig arom med mild smak av nejlika – i Sverige är den omistlig i exempelvis kalops och inlagd sill.

Sichuanpeppar

Sichuanpeppar är kryddan från de mogna frukterna från ett litet buskigt träd. Den kallas också anispeppar och kinesisk peppar och har en sträv, syrlig mentolsmak med inslag av enbär, svarta vinbär och granris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s