Den mångsidiga kålroten

Rotmos med fläsklägg eller rimmad oxbringa. Ugnsrostad kålrot. Kålrotslåda. Den älskade kålroten, som har mycket gamla anor i vårt land, är mångsidig och kan användas i många olika sammanhang.

Kålrot är en tvåårig ört, och den har långskaftade och relativt flikiga blad. Basen på stjälken och roten sväller upp till en köttig och vit eller gul ansvällning – ”kålroten”.  Denna är grön, guldig eller rödviolett i tonen, och köttet är gult eller vitt. 

Kålrot nämns i skrift första gången1620, enligt wikipedia, men redan 1578 beskrevs i svensk text Hwit Kåål root. Kålroten har varit särskilt populär just här hos oss i Skandinavien och tillsammans med rova var den närmast en stapelvara för både människor och husdjur.

Kålrot ingår i den traditionella finländska kålrotslådan – en verklig julklassiker i vårt östra grannland – och det goda rotmoset är vanligt inte bara i Sverige utan även i Norge och Skottland. I Skottland mosas kålrot och potatis separat och används som tilltugg till nationalrätten haggis.

Kålrot i ugn

Klyftad kålrot i ugn är ett perfekt alternativ till klyftpotatis, antingen till kött eller som ensamrätt med en god dipp till. Billigare än sötpotatis och minst lika gott!

Skär bara kålroten i klyftor, och ringla över olivolja och salta. Kör i mitten av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter och vänd klyftorna då och då tills de  blivit mjuka och fått vacker färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s