Laga billigt i kristider

Det är märkligt ändå, hur allt kan förändras på kort tid. De senaste veckorna har allt fler drabbats av minskade inkomster i coronakrisens spår – småföretagare och deras anställda, men även större företag. Varje dag blir fler arbetslösa, för varje dag blir framtiden alltmer oviss. Jag tror det är oerhört viktigt att hålla hoppet uppe, och tro på en ljusare framtid, men risken finns att det är lätt att deppa ihop när man ser arbetslöshet och dålig ekonomi framför sig.

Det här är givetvis ingenting man ensam kan lösa, men en sak man faktiskt kan göra är att minska utgifterna i hushållet. Det går att laga bra mat med billiga råvaror, och istället för att se det som ett nederlag kan man försöka se det som en utmaning. Hur lagar jag till en billig vardagsmiddag på billigast möjliga sätt – och hur ordnar jag en festlig söndagsmiddag utan att det gör alltför stora hål i plånboken?

En viktig sak är att planera. Här är några tips:

Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. Det innebär dessutom mindre svinn. Men tänk på att vara flexibel, så att du kan utnyttja butikernas lågpriser. Om du exempelvis har bestämt att du ska laga köttfärslimpa med potatis och sås en dag, men butiken har extrapris på falukorv, så är det en god idé att laga falukorv med potatismos istället liksom.

Handla efter säsong så som man gjorde förr, innan allt blev tillgängligt året om. Rotfrukter på vintern och tomater och gurka på sommaren och så vidare. Redan där sparar man en rejäl slant varje månad!

Använd rester. En halv lök, ett par morötter som sett sina bästa dagar och en paprika som börjar bli mjuk kan bli stommen i en härlig tomatsås, som du sen kan använda som pastasås eller i en gratäng.

Storhandla inte. Jag vet att många föreslår just storhandling som ett sätt att spara pengar men jag tror att man bedrar sig om man handlar för alltför lång tid framåt – särskilt om man gör det just efter lön, när man känner sig lite rikare än vanligt. Jag brukar handla en gång i veckan, och då kollar jag vad som behöver fyllas på.

Undvik onödiga inköp. handla basvaror i första hand – potatis, rotsaker, frukt, mjölk – och undvik sånt som är dyrt och ändå bara är onyttigt. Vill man absolut ha snacks så är popcorn betydligt billigare (och något nyttigare) än chips, till exempel.

Vår kokbok

Låt dig inspireras av en klassisk kokbok. De gamla kokböckerna är guld värda i tider av ekonomiska svårigheter. Där finns recept på mat som var vanlig förr, men som idag ofta glömts bort till förmån för ”finare” (och dyrare) mat. Istället för att köpa kycklingfilé – köp en hel kyckling och tillaga i ugnen som på mormors tid. Istället för entrecote – köp en högrev och långkoka. Istället för yoghurt – köp havregryn och koka gröt till frukost. Ja, du fattar principen.

(Och apropå gröt… Gröt funkar både som frukost och lunch, om ekonomin är riktigt skral. Det är både snabblagat, gott och mättande och kräver inte mer än en klick äppelmos, eller lite rivet äpple, för att bli extra smakligt.)

Minska på köttkonsumtionen och laga mer vegetariskt. Ett bra tips är att minska mängden kött i vanliga recept, och dryga ut med linser, bönor och liknande. Kan göras i nästan alla maträtter. En köttfärssås med hälften färs och hälften linser är lika god som en med bara färs!

Har du gamla ostkanter i kylen, så riv dem och strö över färssåsen istället för parmesan – det är jättegott och billigt och minskar matsvinnet dessutom.

Laga fler portioner så du kan frysa in matlådor till jobbet. Köp inte färdigmat!

Baka ditt eget bröd! Under den här veckan kommer jag att lägga upp brödrecept av olika slag, och också tips på olika sätt att grädda dem. Använd din slowcooker – eller damma av den gamla lergrytan – och plötsligt har du helt nya och spännande brödsorter till frukost, mellis eller till en god soppa.

Här hittar du en massa billiga recept – och har du egna tips på billiga recept, kommentera gärna och tipsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s