Allt du behöver veta om den feta tisdagen…

Idag är det, som alla vet, fettisdagen eller semmeldagen som vi ibland säger i Sverige. Och fettisdagen firas i alla kristna länder, om än på olika sätt. I de anglosaxiska länderna kallas den här dagen för Shrove Tuesday, det kan du läsa mer om i ett tidigare inläggTill de mer kända fettisdagsfirandena hör förstås Mardi Gras i New Orleans och den stora karnevalen i Rio de Janeiro som avslutas just denna dag.

Själva ordet karneval säger egentligen allt om vad det hela handlar om – översatt från det latinska ursprunget betyder det nämligen ”farväl till köttet”. Imorgon, på Askonsdagen, inleds nämligen den kristna fastan. Pausen från kött och fet mat ska därefter pågå från ända fram till påskdagen, så undra att man vill festa loss riktigt ordentligt på den där sista tisdagen innan tagelskjortan åker på.

Askonsdagen har fått sitt namn efter den katolska seden att strö aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Efter bikt och bot fick de åter komma in på skärtorsdagen. Idag nöjer man sig med att prästen under Askonsdagens mässa tecknar ett kors med aska i pannan på gudstjänstbesökaren. Askan ska påminna de troende om livets förgänglighet.  Och även  om  man  inte  är  troende  så  är  det  inte  helt  fel  att  ibland påminna  sig  om  att  inte  ta  något för  givet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s