Jag slår ett slag för skarpsåsen!

När jag lagade fish and chips häromdagen, och rörde ihop en enkel remouladsås, kom jag att tänka på hur många underbara klassiker det finns inte bara bland varma såser utan även bland kalla. Remouladsås, tartarsås, och – nästan den godaste av alla – skarpsås.

Skarpsås var min pappas absoluta favorit när det vankades fisk och än idag tänker jag på pappa när jag serverar den. Tyvärr är det sällan man får skarpsås till fisk på restaurang numera, därför är det dags att återupprätta den som ett självklart inslag i fiskmiddagen! Passar till all stekt fisk, till fish and chips, men också till lax i alla former.

Skarpsås

Den godaste såsen du kan servera till fisk – en svensk klassiker! Det här receptet blir lagom för 4:

1 hårdkokt ägg
1 äggula
1 msk osötad senap 
1 krm vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl vispgrädde
2 krm salt
(1 msk finhackad dill)

Gör så här: Hårdkoka ägget och kyl det. Skala och ta ut gulan. Mosa den med en gaffel och blanda med den råa äggulan i en skål tillsammans med kryddor och vinäger så att du får en jämn massa.

Vispa grädden, inte alltför hårt, och blanda med äggblandningen. Finhacka sedan den kokta äggvitan och, om du vill, dill och blanda ner i såsen. Garnera gärna med lite hackad dill och eventuellt också gräslök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s