Mellandagar med kanadensiska julkakor

I mellandagarna tycker jag att man nästan känner sig mer avspänd än under själva julhelgen. Jag slappar så mycket jag kan – just nu grottar jag ner mig i TV-serien You som streamar på Netflix. Andra säsongen har precis kommit och verkar vara lika tät och spännande som den första. Men baka lite kan man förstås också göra, till exempel dessa fantastiskt goda julkakor från Kanada

Arlettes julkakor

Arlette heter min väninna, som växte upp i Kanada men som bor i Sverige sen många år. De här julkakorna har hon ätit varje jul i 60 år, och de är verkligen fantastiskt goda. Så¨goda att de tog slut redan å juldagen, så idag är det dags att baka en ny sats – man vill väl ha goda kakor även på nyår i allsindar! Receptet är översatt från franska, och måttet som används är cup – det är ca 2 1/2 dl.

1 cup vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2/3 cup strösocker (funkar säkert jättebra även med råsocker!)
2 ägg, väl vispade
8 rutor bakchoklad, smält
4 msk smält smör eller margarin
1/2 cup hackade nötter
1/2 cup russin
1/4 cup körsbär (cocktailbär)
1/4 cup kanderad ananas eller annan torkad frukt

Gör så här: Mät mjölet med bakpulver och salt. Vispa socker och ägg tills det får en lätt och smidig konsistens. Häll i smält choklad, nötter, frukt och smält smör i äggsmeten. Blanda in mjölet. Låt stå ett tag i kylen så att smeten blir fast. Klicka ut på smord plåt med hjälp av skedar. Grädda i mitten av ugnen i 175-185 grader i ca 8-10 minuter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s