Palak paneer

Har du ätit palak paneer någon gång? Det är ett slags ost av halloumityp, serverad i en ljuvlig spenatsås, kryddad med garam masala, spiskummin, ingefära och mycket annat gott. Det är dessutom en enkel rätt att laga hemma, så varför inte testa? Paneer brukar finnas i välsorterade matbutiker, men om du inte hittar någon så kan du ersätta den med halloumi eller ännu hellre tofu, som liknar paneer mer i konsistensen.

Palak Paneer

Till 4 portioner behöver du:

600 g färsk eller fryst bladspenat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 grön chili
2-3 tomater
Smör och olja till stekning
1- 2 dl vatten till grytan
(ev 1 dl grädde)

Kryddor
2 tsk garam masala
2 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
Salt och peppar

Gör så här: Koka upp bladspenaten i vatten och låt sjuda ett par minuter. Häll av vattnet och skölj spenaten i kallt vatten så att färgen bevaras. Låt rinna av och mixa den sedan slät i mixer eller matberedare. Ställ åt sidan.

Hacka löken och finhacka chili och vitlök. Hacka också tomaten i tärningar. Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs vitlöken tillsammans med kryddorna några minuter. Tillsätt löken och fräs ytterligare några minuter, tills löken blivit genomskinlig. Häll i tomaterna och rör om och låt puttra några minuter under omrörning.

Häll i den mixade spenaten och tillsätt lite vatten – en dl ungefär. Låt koka under lock i ca 15-20 min. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns. Smaka av med salt och peppar och häll eventuellt i 1 dl grädde.

Skär paneer-osten i kuber. Fräs dem, om du vill i lite olja först – annars går det bra att vända ner dem direkt i spenaten. Låt puttra på svag värme i 3.4 minuter och servera sedan till ris och/eller chapati.

Chapati

Klassiskt indiskt bröd som du gräddar i en lätt oljad stekpanna på spisen. Superenkelt och supergott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s