Inte bara vaniljsås…

Att vaniljsås är en klassiker till äppelkakor och äppelpajer av olika slag är ingen hemlighet precis. Men det finns också andra läckra såser som passar perfekt till en god äppelpaj. Här är ett par av dem!

Toscasås

Toscasås är ett slags kolasås med flagad mandel – otroligt gott till äppelkaka! Du behöver:

2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 dl flagad mandel
1 msk smör

Gör så här: Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Sjud på svag värme till simmig konsistens – rör om då och då. Rosta mandeln ljusbrun i en torr, het stekpanna. Rör ner denna i såsen tillsammans med smöret. Servera såsen ljummen.

Citronsås

Satsen ger 4 portioner

2 äggulor
1/2 dl strösocker
rivet skal och saften från 1 citron
2 dl vispgrädde

Gör så här: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt citronsaften och hälften av det rivna skalet. Vispa grädden och rör ner i äggsmeten. Smaka av och tillsätt mer citronskal om så önskas. Låt stå kallt innan servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s