Hash browns som smakar mer

Igår blev det brunch med scrambled eggs, amerikanska pannkakor, bacon och hash browns – de sistnämnda efter ett recept från en god vän i Atlanta, USA.

Om du aldrig gjort egna hash browns är det verkligen på tiden, för det finns inte mycket som är godare.

Hash browns

Det viktigaste av allt är sköljningen. All stärkelse måste bort, och vattnet ska vara klart, annars blir potatiskakorna mjuka. Receptet blir lagom till tre-fyra personer – en tumregel är två medelstora potatisar per person. De övriga ingredienserna anpassar man efter mängden potatis förstås. Man kan också använda bakpotatis, använd då en per person. Det här receptet är anpassat för fyra.

8 medelstora potatisar
1 gul lök
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
salt, svartpeppar, gärna också paprikakrydda och en gnutta cayenne

Gör så här: Riv potatisen, med eller utan skal (om du använder skalet så skölj noga!). Lägg potatisrivet i en bunke med kallt vatten och rör om och liksom ”knåda” tills vattnet blir grumligt av stärkelsen. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, och gör om samma procedur ytterligare en gång eller två om det behövs. Det sista sköljvattnet ska vara klart.

Lägg potatisrivet i en ren kökshandduk och krama ur så mycket det går av vätskan. Häll sedan rivet i en bunke.

Riv eller finhacka löken och blanda ner i potatisen. Tillsätt mjöl, ägg och kryddor och blanda tills du har en smet som håller samman. Värm sedan olja eller smör (eller en blandning av båda delar) i en stekpanna och klicka i lagom stora potatiskakor. Platta ut till ca 1/2 cm och stek på medelstark värme ca 5 minuter på varje sida, eller tills de får vacker färg och blir härligt knapriga.

Servera med bacon och äggröra – eller bara som de är med lite sallad.

 

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s