Hälsingestintan inleder samarbete med glada grisar

Jag köper alltid kött från Hälsingestintan och andra producenter som jobbar för en god och sund djurhållning. Jag är visserligen själv ett ”stadsbarn”, men jag har alltid haft starka band till landsbygden med både mor- och farföräldrar som var lantbrukare och min fars berättelser om hur farfar skötte grisarna och korna på gården i Karlskoga är fortfarande min måttstock på hur djur ska behandlas. Jag köper aldrig kött från djurfabriker, då äter jag hellre vego. Att ekologiskt kött, från djur som fått leva ett värdigt liv före slakt, dessutom är så oändligt mycket godare är ju bara en bonus – djurens väl är ändå det jag sätter främst.

Jag blev därför glad när jag fick nyhetsbrev om att Hälsingestintan nu kommer att introducera ett sortiment av fläskkött. Köttet kommer från Glada utegrisar, Ryggåsen. Först ut i butik blir för säsongen passande grillvänliga favoriter som skivad kotlett och karré.

– Samarbetet med Glada utegrisar innebär att vi tar ett steg till mot vår vision att vi så långt det är möjligt ska äta kött från djur som haft ett värdigt liv. Att nu kunna erbjuda kött från grisar som slaktats hemma på gården är ytterligare ett steg i denna riktning, säger Mats Markgren, VD, Hälsingestintan.

Grisarna är uppfödda hos Siv och Håkan Jonsson i Vimmerby som sätter grisarnas välmående i första hand. De lever utomhus under hela året och har tillgång till ligghall samt hyddor med halm. Fokus ligger på att grisarna ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. Det fria livet gör att de växer något långsammare än i modern storskalig grisuppfödning. Det ger också ett lite fylligare och smakrikare kött. Slakten sker på gården i EU-godkänt slakteri och grisarna utsätts därmed inte för stressande djurtransporter.

Så här lever de glada utegrisarna hos Siv och Håkan Jonsson i Vimmerby. Mycket mer behöver inte sägas. Bilden kommer från gårdens hemsida.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s