Älskade pannkakor – hur gör du dina?

 

Pannkakor är verkligen en svensk klassiker! Visst, det finns pannkakor överallt (den amerikanska typen av pannkakor är ju sååå god, och bananplättarna man får i Asien är delikata…) men för mig är ändå de svenska pannkakorna ”de riktiga” på något sätt. Tunna, lite gyllenfrasiga i kanterna, serverade med sylt och kanske grädde… Det blir inte godare än så!

En vanlig pannkakssmet gör du så här: Rör ihop 2½ – 3 dl vetemjöl med ½ tsk salt och (eventuellt ett kryddmått bakpulver för aningens ”fluffigare” konsistens. Vispa i 6 dl mjölk – gör det lite i sänder och vispa smeten slät emellan.

Knäck 3 ägg och vispa i. Smält så 2-3 msk smör och häll i det mesta av det smälta fettet i smeten – då behöver du bara använda ytterst lite smör medan du gräddar.

Grädda sedan i pannkakslagg eller en mindre stekpanna med låga kanter, eller i plättjärn. 

Av samma recept kan du också göra ugnspannkaka (också jättegott!). Häll då smeten i en smord långpanna (30×40 cm) och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills ugnspannkakan fått vacker färg.

Har du någon favorit bland pannkakor? Kommentera gärna och vill du bjuda på ditt eget pannkaksrecept här på Matmammans blogg, så hör av dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s