Halloween eller Alla Helgons Dag – eller båda?

Snart är det Halloween – en riktigt mysig helg, som är väl värd att fira med god mat, smaskiga efterrätter och ruskiga skräckfilmer. Den 31 oktober är det dags – och det är just denna dag som gäller. Halloween ska nämligen inte förväxlas med Alla Helgons Dag, som infaller den 1 november.

Ibland kan det vara svårt att reda ut begreppen om Halloween, förmodligen eftersom vi inte har någon lång tradition av att fira den helgen i Sverige. Vi firar förresten inte ens Allhelgonahelgen när resten av världen gör det – i vår almanacka ska ju Alla Helgons Dag firas den första lördagen i november, fast den i större delen av världen firas 1 november (och Alla Själars Dag den 2 november).

Till Sverige kom Halloweenfirandet främst från den amerikanska populärkulturen. Men Halloween är ingen amerikansk festdag, utan en kom till USA via immigranter från Storbritannien och Irland. Från början kallades den All Hallow’s Eve. Och det var inte pumpor man karvade ut till lyktor, utan rovor – det gör man för övrigt fortfarande gärna i Storbritannien och Irland. En god vän som bor i Skottland säger att doften av rovor är ett måste för att hennes Halloween ska bli lyckad!

Jag gillar verkligen sådana Jack o lanterns, de ser sjukt skrämmande ut och känns mycket genuina. Dock kräver det betydligt mer kraft att karva ut en rova än en pumpa, så oftast blir det brandgula lyktor hos mig!

I år infaller den 31 oktober på en onsdag. Den som inte vill festa till det på en onsdag kanske hellre lägger Halloweenfesten helgen innan eller efter. Själv är jag dock alltid noga med att Halloween inte ska krocka med Alla Helgons dag (som i år infaller den 3 november). Båda helgerna uppmärksammar de döda, men medan Halloween är en tid för fest är Alla Helgons Dag en tid för eftertanke och stillhet. Och det finns plats för båda delar!

Halloween är också en helg för mat och godis. Kolla in min Halloween-sida – och kom tillbaks för nya recept!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s