Plättar, plättar, plättar…

Plättar äts alltför sällan numera! Kanske beror det på att det tar lite mer tid att grädda plättar, eftersom de ju är så små. Eller så har folk bara glömt hur otroligt gott det är med små gyllene plättar, med sylt och grädde till.

När jag var barn hade vi inget plättjärn hemma. Men min moster Britta hade, så när jag var hos henne på sommaren tjatade jag på henne att hon skulle grädda en stor sats plättar på den gamla vedspisen. Och det gjorde hon förstås, snäll och go som hon var. Sen åt jag plättar så magen stod i fyra hörn, med hennes hemgjorda sylt till.

Min moster Britta kokade sylt av alla bär som fanns i hennes odlingar – jordgubbar, vinbär, trädgårdshallon – men hon gick också gärna till skogen och plockade blåbär. Av dessa kokade hon soppa, saft, gjorde kräm och kompott och – om det fanns gott om dem – underbart god sylt. Och av alla hennes underbara syltsorter var det nog blåbärssylten jag älskade allra mest. Men vilken sylt man använder till plättarna är förstås en smaksak!

Mitt eget plättjärn köpte jag i början av 1980-talet, när jag flyttade hemifrån, och det är verkligen ett plättJÄRN med betoningen på JÄRN, eftersom det är tillverkat av gjutjärn.

Numera finns det förstås en massa andra varianter men eftersom jag är förtjust i mitt gamla järn (och eftersom det är perfekt att använda på gasspisen) så har jag inte sett någon anledning att ”uppgradera” det. Det väger tungt på fler än ett sätt, skulle man kunna säga.

Plättar

Smeten är densamma som till pannkakor, så har du ett eget favoritrecept på pannkakssmet så använd det! Annars kan du göra så här:

Rör ihop 2½ – 3 dl vetemjöl med ½ tsk salt och (eventuellt ett kryddmått bakpulver för aningens ”fluffigare” konsistens. Vispa i 6 dl mjölk – gör det lite i sänder och vispa smeten slät emellan.

Knäck 3 ägg och vispa i. Smält så 2-3 msk smör och häll i det mesta av det smälta fettet i smeten – då behöver du bara använda ytterst lite smör medan du gräddar. Det brukar bli bra med ca 1-2 msk smet till varje plätt.

Plättar med vispad grädde och två sorters sylt – hallon och blåbär.

 

 

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s