Hur sover du på nätterna?

Publicerad av

Frågan är nog relevant för de flesta, inte minst för mig själv, för jag har alltid haft svårt att somna. Jag är verkligen en kvällsmänniska – men problemet är ju att jag dessutom tycker om att gå upp tidigt…

Det är förstås inte ett problem man kan lösa så lätt. Däremot kan man ju se till att man somnar gott och förbättrar de sömntimmar man faktiskt får. Hellre sova i ett svep i sex timmar än vakna flera gånger under åtta timmar tycker jag. Och ett av mina knep för att bli sömnig är faktiskt ett mycket gammalt sådant, nämligen ett glas varm mjölk. Jo, jag vet att det låter gammalmodigt, och det är det säkert också, men det funkar faktiskt jättebra – allra helst i kombination med ett avsnitt av favoritserien på TV eller någon av de många streamingtjänsterna. Det gör mig avspänd och harmonisk och då är det mycket lättare att somna gott, och att fortsätta sova gott till morgonen.

Själv vill jag också gärna sova för öppet fönster. Eftersom mitt sovrum ligger mot en väg är det dock inte alltid så trevligt, för luften känns inte så fräsch – särskilt inte när det är mycket trafik. Ett bra alternativ är luftrenare eller luftkonditionering  av något slag. Det kan man förresten också ha på kontoret (om man nu bestämmer det själv förstås – men i annat fall kan man ju be chefen att ordna det) för att vistas i bra luft på dagen är också ett lyft för nattsömnen. Vi har nyligen skaffat det på mitt kontor och det är faktiskt stor skillnad på min sömnkvalitet nu och tidigare!

En annan sak som hjälper mig att sova bättre är att inte äta för mycket innan sänggåendet, och framför allt att inte äta något mastigt som chips, popcorn eller godis. En frukt däremot funkar jättebra – eller kanske en liten knäckemacka till den varma mjölken om jag är riktigt hungrig. Och så försöker jag alltid att diska och plocka undan i köket innan jag ”gör kväll”. Klart man inte kan göra det jämt, men jag försöker verkligen göra det för det är så mysigt att lägga sig och veta att diskbänken är ren och blank när det är dags att stiga upp och koka morgonkaffe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s