Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Pissaladière – pizza på sydfranskt vis

Lämna en kommentar

Har du ätit pissaladière någon gång? Det är en oerhört god pizzaliknande rätt från Sydfrankrike – paj-, smör- eller pizzadeg som täcks med lök, sardeller och svarta oliver. Det finns hur många recept som helst – detta har jag fått från en god vän.

Pissaladière à la C

Pissaladière lagas på sardeller. I det här receptet blandas dock sardeller och ansjovis, vilket ger en synnerligen härlig smak. Men självklart kan du utesluta ansjovisen om du hellre vill ha en mindre svensk touch!

1 färdigköpt pajdeg
4-5 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
svarta oliver efter behag
1 liten burk sardeller plus en liten burk ansjovis
olivolja
en gnutta strösocker eller farin
(vatten)

Gör så här: Skala och skiva löken, hacka vitlöken. Fräs i olivolja på mycket svag värme, gärna med lite socker, tills löken blir mjuk och genomskinlig. Härligt mjuk blir löken om du då och då häller på lite vatten (ca 1/2 dl) och dra ner på sparlåga. När vattnet kokat in gör du om proceduren. Det får gärna ta tid – löken ska bli riktigt mjuk och nästan karamelliserad. Värm under tiden ugnen till 225°.

Pensla pajdegen med olivolja och fördela löken över. Lägg på sardeller, ansjovis och oliver i ett vackert mönster. Smula över lite timjan och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajdegen blivit frasig och pissaladièren fått färg. Servera med sallad som lätt lunch, vickning eller i små fyrkanter som gott tilltugg till drink.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s