Pissaladière – pizza på sydfranskt vis

Publicerad av

Har du ätit pissaladière någon gång? Det är en oerhört god pizzaliknande rätt från Sydfrankrike – paj-, smör- eller pizzadeg som täcks med lök, sardeller och svarta oliver. Det finns hur många recept som helst – detta har jag fått från en god vän.

Pissaladière à la C

Pissaladière lagas på sardeller. I det här receptet blandas dock sardeller och ansjovis, vilket ger en synnerligen härlig smak. Men självklart kan du utesluta ansjovisen om du hellre vill ha en mindre svensk touch!

1 färdigköpt pajdeg
4-5 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
svarta oliver efter behag
1 liten burk sardeller plus en liten burk ansjovis
olivolja
en gnutta strösocker eller farin
(vatten)

Gör så här: Skala och skiva löken, hacka vitlöken. Fräs i olivolja på mycket svag värme, gärna med lite socker, tills löken blir mjuk och genomskinlig. Härligt mjuk blir löken om du då och då häller på lite vatten (ca 1/2 dl) och dra ner på sparlåga. När vattnet kokat in gör du om proceduren. Det får gärna ta tid – löken ska bli riktigt mjuk och nästan karamelliserad. Värm under tiden ugnen till 225°.

Pensla pajdegen med olivolja och fördela löken över. Lägg på sardeller, ansjovis och oliver i ett vackert mönster. Smula över lite timjan och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajdegen blivit frasig och pissaladièren fått färg. Servera med sallad som lätt lunch, vickning eller i små fyrkanter som gott tilltugg till drink.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s